The Fourth Solar-B Science Meeting

--- Recent Advances in Solar Physics and Solar-B –

February 3-5, 2003

 

Venue

ISAS A2 Conference Room (Feb 3 - 4)

&

NAOJ Subaru Conference Hall (Feb 5)

 

February 3 (Mon)

 

Solar-B Mission Operation & Data Analysis I

 

09:30-09:40 Welcome                       @@@@@@@  (Kosugi, 10min)

09:40-10:00 Introduction and Discussion of Meeting Goals

Program Status and Expectations for MO&DA Phase            

EIS Status
                                                                                       (Kosugi, Hill, Culhane, 20min)

 

10:00-10:45 Overview of the MO&DA Plan          (Tarbell, Shimojo et al., 45min)

          The Outline of Solar-B Mission Operation & Data Analysis (Ver. 0.98)

 

10:45-11:00 Break

 

11:00-12:30 Discussion                   (Chairpersons DeLuca/Shimizu, 90min)

Items of special interest include:

   1) Principles of Solar-B Operations e.g. Yohkoh vs. TRACE model,

      initial phase plus operational phase                             (Tarbell)

Instruments Operations for TIMES, Cluster, & Stereo  (Holmes)

   2) Definition of the Observation Planning Process including:

      Presentation and discussion of Solar-B Operations Flowchart

      Clarification of the roles of:

       A. The Solar-B Chief Planner and Supporter

       B. The Scientific Schedule Coordinators, especially in relation

          to the Chief Planner

       C. The Solar-B Database Coordinator and the Instrument Software

          Coordinators in relation to the archiving, distribution and

          analysis of Solar-B data

   3) Operations Software for Solar-B and its Instruments

 

12:30-13:30 Lunch

 

13:30-15:00 Discussion (Continued)         (Chairpersons DeLuca/Shimizu, 90min)

Items of special interest include:

   4) Scheduling and Submission of Observation Plans

   5) Data Policy

 

15:00-15:15 Break


15:15-16:30 Discussion (Continued)         (Chairpersons DeLuca/Shimizu, 75min)

Items of special interest include:

   6) Archiving, Distribution and Analysis of Solar-B Data including

      Agreement on Data Classification Terminology

      (Discussion of Data Processing, Archiving System and Data Providing

       System Flowcharts and identification of who provides and maintains

       the software through the life of the mission)

              Resource Provided by ISAS Information Analysis Center for S/C (Matuzaki)

   7) Data Provision Plans at ISAS and at Other Participating Institutes

 

16:30-17:00 Summary and Assignment of Action Items   (Chairperson Davis, 30min)

 

17:15-17:30 End of the plenary meeting

 

17:30-19:00 MO&DA WG splinter meeting

1) ISACSPLN                                     (Matsuzaki, Shimizu)

- J-side explains its capability and effort for preparation.

2) Discussions on Mission-Wide Keywords             (Shimojo, DeLuca, c)

 

 

February 4 (Tue)

 

Recent Advances in Solar Physics & Solar-B Observation Proposals

 

Instrument Developments for Science Discussion

    

                                                                                        (Chairperson, Watanabe)
09:30-10:00 Opening/General introduction                       (Kosugi, 30min)

10:00-11:00 SOT: OTA total optical performance        (Ichimoto/Suematsu, 20min)

               FPP capabilities                             (Tarbell, 20min)

               CTM: Image stabilization capability              (Nagata, 5min)

               Scientific Operation: observing tables, macrocommands, etc.(Shimizu, 15min)

 

                                                                                     

11:00-12:30 XRT: XRT performance update                     (DeLuca, 20min)

               Observational parameters: field of view, cadence etc. (comparing

with SXT                                   (Kano, 10min)

               XRT functions: flare detection & AEC – update   (Shimojo, 20min)

               What can we see with Solar-B XRT?             (Nagata, 20min)

               XRT science goals: Observations of flows in coronal loops Golub, 20min)
 

12:30-13:30 Lunch

 

13:30-14:10 EIS: EIS instrument throughput update               (Mariska, 10min)

              EIS observing sequence                      (Willock, 10min)

              EIS science goals                              (Harra, 20min)


14:10-14:20 Norwegian proposal for ESA participation in Solar-B (Andersen, 10min)

 

14:20-14:30 MDP/DHU: DR usage vs downlinks               (Matsuzaki, 10min)

 

Recent Advances in Solar Physics & Solar-B Observation Proposals

 

14:30-15:00 Solar Flares and Magnetic Reconnection            (Yokoyama, 30min)

15:00-15:15 Multi-wavelength studies of flare activities with Solar-B    (Asai, 15min)

15:15-15:30 Spectroscopic detection of magnetic reconnection evidence with Solar-B I.

 Line selection and atomic physics issues          (Brooks, 15min)

15:30-15:45 Spectroscopic detection of magnetic reconnection evidence with Solar-B II.

Observational signatures of flows in MHD simulations@(Isobe, 15min)

15:45-16:00 Results from a balloon-borne hard X-ray spectrometer (Kobayashi, 15min)

16:00-16:15 Break

                                                                                             (Chairperson, Sakurai)
16:15-16:45 Coronal Dynamics                                             (Shibata, 30min)

16:45-17:00 Observations of Moreton waves with Solar-B        (Narukage, 15min)

17:00-17:15 Solar Eruption Onset: Where Does the Action Begin?   (Sterling, 15min)

17:15-17:30 Observation of sigmoids with Solar-B                  (Hori, 15min)

17:30-17:45 Observations of high-beta disruption process by Solar-B (Shibasaki, 15min)
17:45-18:00 Long-lived "super-hydrostatic" active region loops      (Warren, 15min)

18:00-18:15 Evolution of an emerging flux and associated active phenomena  (Miyagoshi, 15min)


19:00-21:00 Conference party at ISAS cafeteria

February 5 (Wed)

Recent Advances in Solar Physics & Solar-B Observation Proposals

                                                                                          (Chairperson, Shibata)
10:00-10:30 Coronal heating and active regions                   (Sakurai, 30min)

10:30-10:45 Corona-photosphere connection with spectropolarimeter  (Katsukawa, 15min)

10:45-11:00 Observations of emerging and submerging regions with ASP and Solar-B (Kubo, 15min)                           

11:00-11:15 Studies on twisted magnetic flux bundles by SOT          (Ishii, 15min)

11:15-11:45 Wave process in solar upper atmosphere              (Carlsson, 30min)

11:45-12:00 Coronal heating by acoustic waves  [Postscript file 1/2]                (Suzuki, 15min)

12:00-13:00 Lunch

                                                                                           (Chairperson, Hoeksema)
13:00-13:15 Photospheric flows and coronal loops              (Yoshimura, 15min)

13:15-13:45 Magnetic helicity injection and flares                 (Kusano, 30min)

13:45-14:00 Modeling of magnetoconvection                    (Hurlburt, 15min)

14:00-14:15 Recent observations at La Palma                    (Hurlburt, 15min)

14:15-14:30 Origin of the slow solar wind                        (Fujiki, 15min)

Solar-B Mission Operations and Data Analysis II

                                                                                     (Chairperson, Watanabe)
14:30-15:00 Discussion on Coordinated observations

             A. Co-Registration/Co-Alignment of Images       (Shimizu, 10min)

             B. Synoptic Observations       (DeLuca, Culhane, Ichimoto, 20min)

15:00-15:15 Break

15:15-17:00 Planning Coordinated Observations - Discussion led by EIS team

            Examples 1. Active region loop evolution and heating

                     2. Nature of "moss"

                     3. Quiet sun brightenings

                        - Bright point evolution

                        - Network and intranetwork brightenings

                        - Small transient events

                     4. Quiet sun structures

Development and evolution of streamers
                                                    -    clarify slow solar wind

                                                    -    Evolution of trans equatorial loops

                     5. CME onset - dimming and velocity measurements

                          velocity structure in ejected plasmas

                     6. Flare dynamics and triggering

spatially resolved studies of evaporation and turbulence in flare plasma